søndag 23. oktober 2011

Større mål

Jeg tror det er ei utbredt oppfatning at et elevarbeid som et levert og gitt tilbakemelding på, kan gjemmes bort i ei eske på loftet. Oppgaven oppfattes som ferdig og nærmest glemt når karakteren er gitt og en er godt i gang med nye oppgaver. Jeg tror at elevene kan bli mer motiverte om de får et større mål enn å bare få oppgaven levert.

Når man bruker IKT som verktøy i arbeidsprosessen er det lettere å publisere foreløpige eller endelige resultater på nettet. En får da et større mål enn å bare bli ferdig. Arbeidene kan publisere i en skoleblogg, egne nettsider eller på nettsider skapt for deling. Filmer og bildefortellinger kan lastes opp på youtube.com og redigerte bilder kan deles på flickr.com. En kan få kommentarer fra medelever, lærere, foresatte og andre. I tillegg kan produktene være læringsressurser for andre elever.

Med internett og datamaskiner i klasserommet har vi mulighetene foran oss når det kommer til deling av elevarbeider. Da får elevene et større mål å jobbe mot, og det vil bli færre oppgaver som blir glemt og gjemt.


onsdag 19. oktober 2011

Sammensatte tekster

I LK-06 er sammensatte tekster et av hovedområdene under norskfaget. En sammensatt tekst kombinerer ulike uttrykksformer som bilde, lyd og tekst. Sammen blir det en mer innholdsrik tekst enn en tekst skrevet med penn på papir. En slik tekst får publikum til å bruke flere sanser og en får forhåpentligvis fram et klarere budskap.

For å lage sammensatte tekster trenger vi noen gode digitale verktøy. Vi har jo arbeidet med Photostory og det er et program som passer veldig godt til dette arbeidet. Jeg begynner i praksis på mandag og er spent på om jeg får brukt dette programmet der. Har mange tanker om hvordan man kan bruke det i norskfaget, som er mitt andre fag i år. Jeg skal selvfølgelig oppdatere på bloggen om jeg får brukt det J

tirsdag 18. oktober 2011

En kreativ skole

Med IKT som verktøy kan vi engasjere elevene til å bli mer kreative. Vi trenger entusiastiske elever som gleder seg til skoledagene.

Den norske skolen har i mange år fått kritikk for å bare stimulere til bruk av den venstre hjernehalvdelen. Det er den høyre delen som styrer de kreative evnene våre. Matematikk, lesing og skriving er selvfølgelig veldig viktig, og venstre hjernehalvdel må brukes. Samtidig kan vi gjøre oppgavene mer kreative, morsommere og engasjerende. Slik kan man nå alle elevene i klasserommet, også de som jobber best ved å bruke høyre hjernehalvdel.


Kreativitet er en sentral del når vi skal vurdere elevenes digitale kompetanse (Erstad s. 130). Ved produsering av bildefortellinger i Photostory må bilder og lyd settes sammen på en måte som trekker seerens oppmerksomhet. Det er her de kreative evnene må brukes, slik at produktet blir best mulig. Å produsere i Photostory er å arbeide kreativt, vi må bare legge til rette for det og la elevene få en del frie tøyler til å gjøre som de vil. Rammene rundt arbeidene må ikke være for stramme for det må ikke føles mekanisk. Kanskje det er denne feilen som lett blir gjort av lærerne. Og da er vi tilbake på stimulering til bruk av venstre hjernehalvdel.